Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μουσικά ταξίδια στην Ευρώπη: Βιέννη

Πολύ συχνά λέμε ότι οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου μοιραζόμαστε πολλά κοινά, παρά τις όποιες διαφορές μας. Η αλληλεπίδραση αιώνων σε συνδυασμό με τους παλιότερους πολέμους, η μακρά περίοδος ειρήνης που ζούμε το τρέχον διάστημα και οι προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης έχουν δημιουργήσει αρκετά κοινά στοιχεία και βιώματα. Ένα από αυτά που μας ενώνουν παρά την διαφορετικότητα είναι τα μουσικά ακούσματα. Μπορεί να είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα και από κουλτούρα σε κουλτούρα, όμως εμπεριέχουν κοινά στοιχεία και σίγουρα είναι περισσότερο οικεία στο αυτί. Ταξιδεύοντας κανείς έρχεται σε επαφή και με αυτό το στοιχείο της κάθε χώρας που μαζί με το φαγητό επιτρέπουν στον επισκέπτη να αφουγκραστεί - ποιητική αδεία - την "ψυχή" των κατοίκων, τον πόνο, τα πάθη, την ιδιοσυγκρασία. Μία από τις πόλεις που ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα μουσικά ακούσματα είναι η Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας που φέρει τον άτυπο τίτλο της Μουσικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
shutterstock_49279087
Αν σε κάποιο παιχνίδι γνώσεων ρωτούσαν το κοινό για ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της Βιέννης (και της Αυστρίας γενικότερα) η μουσική σίγουρα θα ήταν ένα από αυτά. Στην παλιά έδρα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων η μουσική είναι παντού ή κατά την αντίστοιχη αγγλική φράση "music is in the air". Στην πόλη βρίσκει κανείς διάφορες κατοικίες του Μπετόβεν, ενώ φιλοξενεί και το κενοτάφιο του Μότσαρτ στο νεκροταφείο του Αγίου Μαρξ.
shutterstock_224719531
Ένα από τα χαρακτηριστικά, αν και μικρότερο σε σχέση με τα παλάτια, μουσεία της πόλης που σχετίζεται με τη μουσική είναι "Το σπίτι της μουσικής" (Haus der Musik). Εκεί φιλοξενούνται εκθέματα που σχετίζονται με - τι άλλο; - τη μουσική με διαδραστικό τρόπο, δείχνοντας παράλληλα πώς δημιουργείται ο κάθε ήχος και τι επίδραση έχει. Μουσικά όργανα απ' όλη την υφήλιο, ο κόσμος της μουσικής και της τέχνης της μουσικής, ήχοι του σώματος (γνωστοί και ως προγενέθλιοι ήχοι), αρχέγονοι ύφη της φύσης όπως προέρχονται για παράδειγμα από τη θάλασσα και άλλες διαδραστικές εμπειρίες ταξιδεύουν ηχητικά τον επισκέπτη. Σε ειδικές αίθουσες του Σπιτιού της Μουσικής μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάποια από τα όργανα, ενώ κατά καιρούς δίνεται η δυνατότητα να "διευθύνει" μέσω εφαρμογής ολόκληρη φιλαρμονική ορχήστρα!
shutterstock_402360742
shutterstock_251829118
Η πόλη της Βιέννης φιλοξενεί την περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, η οποία έχει γίνει γνωστή από την γνωστή σε όλο τον κόσμο Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που μεταδίδεται συνήθως κάθε χρόνο από την κρατική τηλεόραση πολλών χωρών - ανάμεσα σε αυτές και τη δική μας. Μία επίσκεψη στην Όπερα της Βιέννης (Staatsoper) είναι σίγουρα ανάμεσα σε όσα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης - έχετε υπόψη ότι πρέπει να κλείσετε συνήθως εισιτήρια αρκετά νωρίς. Ακόμη και εάν δε βρείτε εισιτήρια μην ανησυχείτε. Μπορείτε να ακούσετε κλασικά κομμάτια όπερας, οπερέτας και άλλα παντού: στον δρόμο, από αυτοσχέδιους καλλιτέχνες, σε καφέ, σε πάρκα, ενώ κλασική μουσική ακούγεται μέχρι και σε δημόσιες τουαλέτες! Η πόλη ζει και αναπνέει για τη μουσική και αυτό φαίνεται παντού. Παραστάσεις μπορεί κανείς να δει και στο Burgtheater, το αντίστοιχο εθνικό θέατρο.
shutterstock_114506407
shutterstock_88036366
Εάν είχατε αρκετούς λόγους για να επισκεφτείτε την Βιέννη, μπορείτε να εντάξετε τη μουσική, καθώς σίγουρα προεξέχει της φήμης της πόλης. Αφεθείτε στην εμπειρία και αφήστε τη μουσική να σας ταξιδέψει.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της tp24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου