Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η φάση είναι ελληνικό καλοκαίρι: αυθεντικές γεύσεις (μέρος β')


Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε κάποια πράγματα για τα πρώτα 2 τοπικά προϊόντα ελληνικών νησιών (κίτρον Νάξου και λαδοτύρι Μυτιλήνης) που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της travelplanet24 στο Facebook - για να συμμετέχετε και σεις κάντε κλικ στο http://bit.ly/tp24_summerfash. Σε αυτή την ανάρτηση θα ξεναγηθούμε στις νοστιμιές άλλων 2 νησιών, της Αλοννήσου και των Κυθήρων. 



Η Αλόννησος ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και στον διαγωνισμό εκπροσωπείται από ένα προϊόν με ιδιαίτερη γεύση, τον τόνο Αλοννήσου. Είναι γνωστός και ως τονάκι Αλοννήσου, ενώ έχει παγκόσμια φήμη για τη γεύση, καθώς μπορεί να καταναλωθεί και ωμός! Θεωρείται καλύτερος ποιοτικά από αυτούς του Ατλαντικού ή του Ειρηνικού ωκεανού, οι οποίοι επιβαρύνονται από τα βαρέα μέταλλα που κυκλοφορούν στα νερά εκείνα. Διατίθεται συσκευασμένος σε νερό ή λάδι.


Τα Κύθηρα αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση νησιού. Διοικητικά ανήκει στην Αττική - Πειραιά, γεωγραφικά στα Επτάνησα, ενώ έχει έντονες επιρροές τόσο από Αιγαίο όσο και από Κρήτη. Τα λαδοπαξίμαδα είναι νόστιμα, τρυφερά, με έντονο κίτρινο χρώμα. Τρώγονται σκέτα, συνοδεία τυριού ή και σε σαλάτες. Το ελαιόλαδο τους δίνει ιδιαίτερη γεύση χωρίς να τα βαραίνει, ενώ η ζύμωση τους επιτρέπει να είναι αφράτα. Τα υλικά είναι τόσο αγνά που μπορεί κανείς να τα φτιάξει σπίτι του μόνος του! Τα λαδοπαξίμαδα του Καραβά είναι ίσως τα πιο γνωστά τσιριγώτικα παξιμάδια και μπορεί να τα βρει κανείς και εκτός Αθηνών.

Μέχρι να διαλέξουμε ποιο απ'όλα τα προϊόντα μας αρέσει περισσότερο, μπορούμε να παίξουμε στον διαγωνισμό της travelplanet24, όπου σημειωτέον κάθε μέρα ένας τυχερός κερδίζει ακτοπλοϊκά αξίας €100, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες μπαίνουν αυτόματα στην κλήρωση για να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο των €500. 

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τις 2 πρώτες αυθεντικές γεύσεις στην προηγούμενη ανάρτηση. Όσο για το 5ο αυθεντικό προϊόν, θα δοκιμαστεί σύντομα στον laxanokitsos σε μαγειρική συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου