Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Στην Αλεξανδρούπολη με όλα τα μέσα

Η πρώτη μου επαφή με την Αλεξανδρούπολη ήταν στο Δημοτικό, όταν συνάντησα το σήμα-κατατεθέν της πόλης, τον περίφημο Φάρο, σε κάποιο γραμματόσημο της εποχής. Μου έκανε εντύπωση ότι μέσα σε μία σύγχρονη πόλη θα μπορούσε να βρίσκεται ένας φάρος. Αυτή η εικόνα μου έμεινε γι αρκετό καιρό. Χρόνια μετά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας μου, πέρασα ξώφαλτσα αρκετές φορές από την πόλη, καθώς εκεί σταματούσε για να αλλάξει μηχανή το τρένο που ξεκινούσε από το τριεθνές, περνούσε από την Κομοτηνή και συνέχιζε μέχρι Θεσσαλονίκη και τελικά Αθήνα. Μία από τις φορές αυτές χρησιμοποίησα και το αεροδρόμιο της πόλης που λέγεται "Δημόκριτος" για τη συνέχεια του ταξιδιού μου. Ευτυχώς, μερικά χρόνια πριν κατάφερα να επισκεφτώ, οδικώς αυτή τη φορά, ως την πόλη και να την απολαύσω με την ησυχία μου ως τουρίστας.
FAROS_ALEXANDROUPOLIS
Η Αλεξανδρούπολη, λοιπόν, είναι κόμβος για την βορειοανατολική Ελλάδα. Προσεγγίζεται οδικώς μέσω της Εγνατίας Οδού, σιδηροδρομικώς, αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς, καθώς είναι το πρώτο ελληνικό λιμάνι μετά τα Δαρδανέλια. Είναι μία αρκετά συμπαθητική πόλη με αρκετά αξιοθέατα, τόσο εντός της πόλης όσο και πέριξ αυτής.
Πρώτη επαφή που έχει κανείς με την πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι φυσικά το λιμάνι της, όπου βρίσκεται και ο αναγνωρίσιμος Φάρος - μνημείο κληρονομιάς πλέον. Εκεί μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη βόλτα του και αφού χορτάσει θάλασσα και λιμάνι, να συνεχίσει στα ενδότερα. Η πόλη έχει αρκετά καλή ρυμοτομία, ενώ μπορεί κανείς να δει περπατώντας στους δρόμους της όμορφα νεοκλασικά κτήρια.
47729-540-11-960
Το καλύτερο αξιοθέατο, για μένα, στην ευρύτερη περιοχή είναι το Δέλτα του Έβρου. Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου όπου μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες γι αυτόν τον σημαντικό υγροβιότοπο της χώρας. Από εκεί ξεκινάνε και οργανωμένες ξεναγήσεις στον υγροβιότοπο, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέχρι και βαρκάδα! Η εμπειρία αξίζει σίγουρα, καθώς έχει κανείς τη δυνατότητα να δει πολλά φυτά, ζώα και πουλιά.
20_Dadia fusi  (28)
Εκτός από το Δέλτα του Έβρου, σε κοντινή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι όπως αυτός της Τραϊανούπολης, το όμορφο Δάσος της Δαδιάς και άλλοι. Γενικότερα, αξίζει κανείς να επισκεφτεί την πόλη τόσο για να ξεναγηθεί σ'αυτή, όσο και να κάνει κοντινές εκδρομές σε ιδιαίτερης ομορφιάς μέρη. Η πόλη της Αλεξανδρούπολης και οι υποδομές της μπορούν να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς επισκέπτες όλες τις εποχές.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου