Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στη Μπολόνια για βόλτα και καλό φαγητό

Η Εμίλια Ρομάνια (ή Αιμιλία Ρωμανία, στα ιταλικά Emilia Romagna) είναι μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας. Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και συνορεύει με την Βενετία, το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο και την Τοσκάνη. Στην περιφέρεια αυτή βρίσκονται πολλές γνωστές πόλεις της Ιταλίας, όπως η Μπολόνια, η Πιατσέντζα, η Μόντενα, η Ίμολα, η Ραβένα, το Ρίμινι και άλλες. Ενώ το νότιο κομμάτι της περιφέρειας είναι ορεινό, το βόρειο αποτελείται από την πεδιάδα του Πάδου, που είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ιταλίας. Πρωτεύουσα της ευρύτερης περιφέρειας της Εμίλια Ρομάνια είναι η πόλη της Μπολόνιας.
1213-bologna-aerial-view
Η Μπολόνια είναι μια πόλη που ο μέσος τουρίστας δεν την έχει στο μυαλό του ως ιδιαίτερο προορισμό. Εντούτοις, η πόλη έχει αρκετά να δώσει στον επισκέπτη, τόσο από πλευράς αξιοθέατων όσο και από πλευράς καλού φαγητού. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε δίκτυο καναλιών, τα οποία πλέον έχουν χτιστεί και είναι κλεισμένα. Για να μπορέσει κανείς να δει τα κανάλια, μπορεί να πάει στο παράθυρο-άνοιγμα της Βία Πιέλα, στο νούμερο 16-18 (Finestrella de via Piella, via Piella 16 & 18). Από εκεί βλέπει το νερό να κυλάει, θυμίζοντας εικόνες Βενετίας.
Σημείο αναφοράς και συνάντησης στην πόλη είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, η γνωστή Piazza MaggioreΣτην πλατεία δεσπόζουν η βασιλική εκκλησία του Αγίου Πετρωνίου με τον χαρακτηριστικό γοτθικό ρυθμό (San Petronio), το ενδιαφέρον πρώην δημαρχείο της πόλης (Palazzo d’Accursio ή Palazzo Communale) και άλλα. Μην παραλείψετε την κοντινή πλατεία Piazza Galvani που έχει τα δικά της αξιοθέατα. Ενδιάμεσα στις δύο πλατείες βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη που αξίζει μία επίσκεψη, καθώς περιλαμβάνει συλλογή από όμορφη ξυλόγλυπτα.
7636714308_3940cef208_z
Στην πόλη υπάρχουν διάσπαρτοι διάφοροι πύργοι, απομεινάρια της εποχής που οι ευγενείς ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την επίδειξη του πλούτου τους. Οι πιο γνωστοί πύργοι της πόλης είναι ο Πύργος του Asinelli και ο Πύργος της Garisenda (Torre degli Asinelli και Torre Garisenda). Συνήθως είναι γεμάτοι τουρίστες, ενώ χαρακτηριστικό τους ότι είναι κεκλιμμένοι!  Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της πόλης το εκτεταμένο δίκτυο στοών που οδηγούν από το ένα μέρος στο άλλο, πολύ συχνά με όμορφες εκπλήξεις.
Αφού κουραστούμε από τις περιπλανήσεις, ευκαιρία για φαγητό. Η Μπολόνια έχει δώσει στην ιταλική και την παγκόσμια κουζίνα τα τορτελίνια, τη μορταδέλα, το ραγού α λα μπολονέζ και ωραία κρασιάΔοκιμάστε την αυθεντική σάλτσα μπολονέζ που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με αυτό που συναντά κανείς αλλού, καθώς στην Ιταλία γενικότερα δε συνοδεύεται ποτέ από σπαγγέτι. Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα ωραίο, ντόπιο κρασί από την εύφορη πεδιάδα του Πάδου.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις για Μπολόνια και πέριξ στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου