Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σοβιετικά πολεμικά μνημεία στο Βερολίνο

Το Βερολίνο είναι μία πόλη κοσμοπολίτικη και πολυεπίπεδη, σημαδεμένη με έντονες επιρροές από διαφορετικές εποχές. Ακόμη και στη σύγχρονη πόλη, εβδομήντα περίπου χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι αναμνήσεις της εποχής διαγράφονται σε διάφορα μνημεία της πόλης. Η Μάχη του Βερολίνου το 1945 ήταν το κύκνειο άσμα του φοβερού πολέμου που κατέστρεψε την Ευρώπη. Τις αναμνήσεις της τελευταίας μάχης μεταξύ των δυνάμεων της χιτλερικής Γερμανίας και της σοβιετικής Ρωσίας μπορεί κανείς ακόμη και σήμερα σε τρία σημεία μέσα στην πόλη του Βερολίνου.

Το κυριότερο και πιο γνωστό σοβιετικό πολεμικό μνημείο στο Βερολίνο είναι στο πάρκο Treptower (Soviet War Memorial - Berlin's Treptower Park). Το συγκεκριμένο μνημείο, εκτός από αγάλματα έχει και τους τάφους ρώσων στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη του Βερολίνου. Κυρίαρχο άγαλμα στο μνημείο είναι ένας Ρώσος στρατιώτης που στο ένα χέρι κρατά ένα σπαθί και με το άλλο προστατεύει ένα μικρό κοριτσάκι από τη Γερμανία. Ο διάδρομος που οδηγεί στο άγαλμα περιλαμβάνει 16 κενοτάφια με επιγραφές στα ρώσικα και στα γερμανικά. Απέναντι από το άγαλμα μία γυναικεία φιγούρα συμβολίζει τη μητέρα πατρίδα που κλαίει για τα χαμένα παληκάρια του πολέμου. Το πάρκο προσφέρεται και για οικογενειακές βόλτες, παρά το βαρύ συμβολισμό.
IMG_0488-1024x1024
Δεύτερο χαρακτηριστικό σοβιετικό πολεμικό μνημείο που μπορεί κανείς να βρει στο Βερολίνο είναι στο Tiergarten. Είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται αρκετά κεντρικά στην πόλη, σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Βερολίνου. Το κυρίως μνημείο είναι μία ημικυκλική αψίδα όπου στη μέση της δεσπόζει ένα άγαλμα σοβιετικού στρατιώτη σε μεγάλο μέγεθος. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μνημείου είναι τα δύο μικρά σοβιετικά τανκς και δύο πυροβόλα όπλα που βρίσκονται σε παράταξη, απομεινάρια της μάχης. Το μνημείο είναι αρκετά κοντά τόσο στη γερμανική βουλή όσο και στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
4663113074_b5186ea809_b
Το τρίτο μνημείο είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, αν και το λιγότερο γνωστό. Πρόκειται για το Schönholzer Heide στην περιοχή Pankow. Σε αυτό βρίσκονται θαμμένοι πάνω από το ένα πέμπτο των σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη του Βερολίνου. Το κυρίως μέρος του μνημείου αποτελείται από οχτώ μεγάλους ταφικούς θαλάμους, ενώ στο κεντρικό σημείο δεσπόζει άγαλμα της Σοβιετικής Μητέρας-Πατρίδας. Χαρακτηριστικό του μνημείου είναι ότι στις διάφορες επιγραφές μπορεί κανείς να διαβάσει τα ονόματα των στρατιωτών που βρίσκονται θαμμένοι εκεί.
Τα τρία αυτά σοβιετικά μνημεία αποτελούν για το Βερολίνο ένα κομμάτι του παρελθόντος της πόλης και της ιστορίας. Η επίσκεψη σε αυτά μπορεί να δώσει αντιπροσωπευτική εικόνα της εποχής εκείνης.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου