Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Γευστικές περιπλανήσεις στη Νάξο

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Αιγαίου Πελάγους, πολύ κοντά στην Πάρο. Λόγω της εγγύτητας και των δρομολογίων των πλοίων, πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος Παροναξία που συνδυάζει τα ονόματα των δύο νησιών. Ενώ η Πάρος κατακλυζόταν από παλιά με τουρίστες,  η Νάξος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ανεβαίνει, γεγονός που επιτρέπει να υπάρχουν ακόμη κρυμμένες ομορφιές, κυρίως στο ανατολικό κομμάτι του νησιού.
naxos-greece1
Πέρα από τις παραλίες και τους αρχαιολογικούς χώρου, η Νάξος είναι γνωστή και για φαγητά της. Παρόλο που είναι νησί, το νησί της Νάξου φημίζεται τόσο για τα κρεατικά του όσο και για τα τυριά του. Η έλλειψη φυσικών λιμένων αλλά και τα ψηλά βουνά, έχουν ωθήσει τον πληθυσμό σε αγροτικές ασχολίες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα νησιά.
Από τα πιο γνωστά τυριά της Νάξου είναι το λεγόμενο Αρσενικό, το οποίο είναι ωριμασμένο σε λάδι. Λέγεται αρσενικό γιατί είναι το πρώτο που βγαίνει από την διαδικασία παραγωγής και έχει όλο το "βούτυρο". Το επόμενο τυρί που βγαίνει μετά την τυροκόμηση του αρσενικού, είναι φυσικά το θηλυκό. Είναι κάτι μεταξύ ανθότυρου και μυζήθρας αλλά σε πιο στέρεη μορφή. Έχει λιγότερα λιπαρά από το αρσενικό και πιο ελαφριά γεύση. Επόμενο γνωστό τυρί του νησιού είναι η περίφημη γραβιέρα Νάξου, η οποία μάλιστα ωριμάζει γι αρκετό καιρό. Στην Νάξο βρίσκει κανείς τυριά τόσο από αιγοπρόβειο όσο και αγελαδινό γάλα.
Άλλο γνωστό προϊόν του νησιού είναι η πατάτα Νάξου. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ποικιλίες πατάτας στην Ελλάδα και είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η διαφορετικότητά της δεν έχει να κάνει τόσο με τον σπόρο, όσο με την ποιότητα του χώματος, τις κλιματολογικές συνθήκες και την καλλιέργεια.
Αφού φάγαμε τα τυριά και τις πατάτες μας συνοδεία κρεατικών ή ψαρικών, ένα ηδύποτο (λικέρ) για τη χώνεψη είναι ό,τι πρέπει. Η Νάξος έχει να προσφέρει το Κίτρον Νάξου. Πρόκειται για λικέρ που φτιάχνεται από το κίτρον, φυτό παρόμοιο με τη λεμονιά. Υπάρχουν δύο είδη, το πράσινο με την προσθήκη χλωροφύλλης και το κίτρινο που είναι πιο δυνατό.
naxos1
Φεύγοντας από τις διακοπές σας στην Νάξο, μην ξεχάσετε να πάρετε κάποια από τα προϊόντα αυτά που έχει να προσφέρει το νησί. Είναι ίσως τα καλύτερα αναμνηστικά του ταξιδιού σας μαζί με τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες. Αν το αμελήσετε, ευτυχώς υπάρχουν πλέον μαγαζιά που μπορεί κανείς να τα βρει και εκτός Νάξου.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

1 σχόλιο: