Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πάρος: το μυστήριο της Νάουσας


Naousa Paros Cyclades
Ψάχνοντας κανείς στη wikipedia στο λήμμα Νάουσα βγάζει δύο συν ένα αποτελέσματα. Πρόκειται για τη Νάουσα Ημαθίας στην κεντρική Μακεδονία και τη Νάουσα της Πάρου. Επίσης, νάουσα είναι στην οινολογία άλλη ονομασία της ελληνικής ποικιλίας κρασιού ξινόμαυρο. Άραγε σχετίζονται μεταξύ τους; Για τη διαλεύκανση του μυστηρίου επειδή από Αθήνα η κεντρική Μακεδονία είναι μακριά, μπορεί κανείς πιο απλά να πεταχτεί στην Πάρο. Ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξετε, η Πάρος απέχει 3-4 ώρες από Πειραιά.
Η Νάουσα απέχει 10 περίπου χλμ από την Παροικιά, που είναι η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, στην άκρη του όρμου της Νάουσας. Στη Νάουσα βρίσκεται στην ουσία η καρδιά της διασκέδασης του νησιού. Ο περισσότερος κόσμος, ειδικότερα σε νεότερες ηλικίες, την επιλέγει ως τόπο διαμονής και σίγουρα ως τόπο βραδινής διασκέδασης. Έχει καταστήματα για όλα τα γούστα. Ωραία εστιατόρια με θαλασσινά στην άκρη του λιμανιού, δίπλα στην γραφική εκκλησία, μικρούς κολπίσκους με ωραία θέα και κλασικά κυκλαδίτικα στενά με τις απαραίτητες μπουκαμβίλιες.
Στον όρμο της Νάουσας υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες παραλίες. Πιο κοντινή είναι οι Κολυμπήθρες. Στην συγκεκριμένη αμμουδερή παραλία οι βράχοι σχηματίζουν πρωτότυπους σχεδιασμούς που θυμίζουν λίγο από Γκαουντί. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Μοναστήρι, άλλη μια ωραία παραλία για χαλάρωση και μπάνιο. Από την εξωτερική πλευρά του όρμου βρίσκεται η παραλία Σάντα Μαρία, η οποία στην ουσία χωρίζεται στη Μεγάλη και στη Μικρή. Επειδή εκεί συχνά πιάνουν άνεμοι, ενδείκνυται για όσους θέλουν να κάνουν θαλάσσια αθλήματα ενώ υπάρχει και σχολή για καταδύσεις.
Επιστρέφοντας από την παραλία πρώτη στάση για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια και ουζερί της Νάουσας. Ανάμεσα στα φρέσκα θαλασσινά και τη σούμα (ντόπιο τσίπουρο) απαραίτητα πρέπει κανείς να παραγγείλει την πιο γνωστή, ίσως, τοπική σπεσιαλιτέ, την γούνα που είναι λιαστό ψάρι αποξηραμένο. Μετά το φαγητό, βόλτα στα στενά και ώρα για ποτό. Από τα αγαπημένα μου μπαράκια είναι σίγουρα το διαχρονικό Μπαρμπαρόσα και η ευρύτερη πλατεία που το περιβάλει. Πριν επιστρέψει κανείς για ύπνο μία στάση για λουκουμάδες με μέλι, μερέντα ή παγωτό, επιβάλλεται. Τα καταστήματα που τους προσφέρουν είναι εύκολο να τα εντοπίσει κανείς, αρκεί να δει τις ουρές του κόσμου που περιμένουν.
Η λύση στο μυστήριο δε δόθηκε για τη Νάουσα και την ονομασία, έχει όμως άραγε σημασία;

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Οι γούνες είναι φανταστικές, τρομερή συνοδεία στο ουζάκι!

5 σχόλια:

  1. Η γούνα είναι στη φωτό; Ωραία φαίνεται! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω πάει πριν από αρκετά χρόνια!!! Υπέροχη είναι η Νάουσα!! και η γούνα νόστιμη πολύ!! πολύ καλησπέρα σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πώς αντέχει αυτό το γεφυράκι που κάθε βράδυ πάνω του κάθονται τριακόσια άτομα, δεν έχω καταλάβει ακόμα...

    ωραία η νάουσα, λίγο ακριβή, αλλά χαρακτηριστική κυκλαδίτικη πρωτεύουσα νησιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι όμορφη η Νάουσα, αν και προτιμώ τη Νάξο πολύ περισσότερο απ την Πάρο, η Νάουσα μου έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την Παρο την εχω γυρισει......

    η Εκατονταπυλιανη στην ομορφη Παροικια,η Κοιλαδα με τις πεταλουδες....

    οι Κολυμπηθρες με την παραλια των γυμνιστων...

    εχετε υποψιν τα μερη που σας ειπα!!!

    πολυ ωραια η Παρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή