Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Ολλανδία:...και ό,τι πιούμε

Το Αμστελόδαμο (α ρε Κοραή) διατρέχεται από τον ποταμό Amstel. Βέβαια, πριν μερικές δεκαετίες οι Ολλανδοί ενώσανε αρκετά από τα ποτάμια τους, ανάμεσα σε αυτά και τον Ρήνο ή Rijks – εξού και το Rijksmuseum κατά μερικούς ντόπιους. Πώς τον ξέρουμε όμως τον ποταμό Amstel; Φυσικά από την παγκοσμίως γνωστή μπύρα στο κόκκινο κουτάκι.

Οι Ολλανδοί, όπως και η πλειοψηφία των Βορειοευρωπαϊων, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπύρας. Στην Ολλανδία έχουν την έδρα τους μεγάλες ζυθοποιίες. Βέβαια, δεν έχουν την ποικιλία του γειτονικού Βελγίου, εν τούτοις αρκετές ενδιαφέρουσες γεύσεις κυκλοφορούν. Η μπύρα σερβίρεται παντού: σε εστιατόρια, παμπ, κλαμπ και σε λοιπούς χώρους αναψυχής. Είναι απίστευτο πόση ποσότητα μπορεί να πιει ένας μέσος Ολλανδός. Παρεμπιπτόντως, είναι πάμφθηνη, όχι σαν εδώ που μας την κοπανάνε στο πορτοφόλι μας. Μέσο διασκέδασης, λοιπόν, οικονομικό αλλά και υπέρ αρκετό. Ίσως γι αυτό δεν αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό (το οποίο εν αντιθέσει είναι πανάκριβο), αφού προσλαμβάνουν το νερό που χρειάζονται από εκεί! Η βίτμπιερ (λευκή μπύρα) είναι πολύ καλή εναλλακτική σαν γεύση, εξίσου δροσερή και οικονομική. Δοκιμάστε τις παντού.

Γενικά, στην Ολλανδία δεν προτιμώνται τα βαριά αλκοολούχα ποτά. Ουίσκι, βότκα, και τα λοιπά υπάρχουν στα μπαρ – κλαμπ κτλ, αλλά ο κόσμος προτιμά συνήθως μπύρα. Η αξιόπιστη εναλλακτική είναι το Genever (τζιν ολλανδικό) που και βαρύτερο είναι, αλλά έχει και ιδιαίτερη γεύση. Ούτε σφηνάκια συνηθίζουν οι Ολλανδοί. Μια φορά τους έδειχνα πώς πίνουμε στην Ελλάδα τα σφηνάκια (ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα, στον πάγκο τα σφηνάκια και μετά από κάθε σφηνάκι μια γουλιά μπύρα) και φύγανε όλοι τρεκλίζοντας! Αφήστε δε το ούζο που είχαν στείλει μια φορά οι δικοί μου. Παίζαμε χαρτιά στο σπίτι, τελειώσανε τα άλλα ποτά, τους άνοιξα ούζο και κάπου εκεί άνοιξε και η τύχη μου ή περίπου... Τα καλά κρασιά ως συνοδευτικά γεύματος συγκινούν επίσης τους κατοίκους της χώρας. Λόγω της τιμής, όμως, αποτελούν απλό συνοδευτικό και όχι μέσο κρασοκατάνυξης (βλέπε ρετσινοειδή).

Οι Ολλανδοί, όταν αποφασίζουν αν βγουν έξω, διασκεδάζουν. Στα κλαμπ γίνεται συνήθως χαμός. Έχουν κάποια από τα μεγαλύτερα stages που έχω δει, κυρίως όσον αφορά στην ηλεκτρονική μουσική. Αποθήκες, παλιά εργοστάσια, μεγάλοι και μικρότεροι βιομηχανικοί χώροι δίνουν τη θέση τους σε κλαμπ. Πιο συνηθισμένη διασκέδαση πάντως είναι στην παμπ. Εκεί η μπύρα δίνει και παίρνει, ενώ αρκετά συχνά αρχίζουν τα ολλανδικά και αγγλικά τραγούδια. Άλλη διασκέδαση είναι σε πιάνο-μπαρ, όπου τα πράγματα είναι πιο ήπια. Οι περισσότεροι νέοι Ολλανδοί ανήκουν σε «αδελφότητες» κατά τα φοιτητικά πρότυπα, οι οποίες συχνά-πυκνά διοργανώνουν πάρτυ είτε πριβέ είτε ανοιχτά στον κόσμο. Αξίζει να βρεθείτε σε κάποιο για να πάρετε μια πιο αυθεντική γεύση διασκέδασης. Το ξεσάλωμα, πάντως, που βλέπουμε στα ελληνικά νησιά, το κάνουν και εντός έδρας. Σε κάθε ευκαιρία ξεδίνουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των drag queen nights όπου, ασχέτως σεξουαλικών προτιμήσεων, ντύνονται όλοι περίεργα και διασκεδάζουν.

Εκτός από τουλίπες, μπύρες, τυριά, η Ολλανδία είναι γνωστή για την πολιτική της στα ναρκωτικά. Coffeeshops υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και μόνο καφέ δε σερβίρουν. Εδώ υπάρχει μία μικρή – μεγάλη παρανόηση. Στην Ολλανδία δεν επιτρέπεται η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα βαριά ναρκωτικά (κοκαϊνη, έκστασυ, ηρωϊνη) είναι παράνομα. Τα ελαφριά (χασίς) επίσης. Αυτό που επιτρέπεται είναι η πώληση μικρών ποσοτήτων χασίς από τα αρμόδια και πάντα ελεγμένα μαγαζιά. Θεωρητικά, η χρήση τους σε υπαίθριους χώρους απαγορεύεται, άσχετα που πρακτικά δε θα έρθει ποτέ κανείς να σε συλλάβει για κάτι τέτοιο. Για λάτρεις αλλά και απλώς περίεργους, υπάρχουν πολλές ποικιλίες από απλό χασίς, εμπλουτισμένο, «σοκολάτες» και άλλα διαφορετικά που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Είναι μια διαφορετική εμπειρία, όπως και να το κάνουμε. Παρεπιπτόντως, στα coffeeshops η πλειοψηφία των πελατών είναι τουρίστες και αυτό δείχνει ότι η νομιμοποίηση δε σπρώχνει τον κόσμο προς τα ναρκωτικά, τις ακολασίες και την καταστροφή. Αυτή είναι βέβαια μεγάλη κουβέντα και σταματά εδώ. Όποιος θέλει πειραματίζεται ελεύθερα, όπως συμβαίνει και εδώ – μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Άλλη κατηγορία «πόσιμων και βρώσιμων» είναι τα μανιτάρια στο λεγόμενο “space cake”. Είναι μανιτάρια με κάποιες «ανεβαστικές» ιδιότητες, ελαφρώς παραισθησιογόνα που πωλούνται επίσης σε εξουσιοδοτημένα μαγαζιά. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποια herbal προϊόντα αυτού του επιπέδου για τους λάτρεις.

Τελειώνοντας αυτή τη μεγαλούτσικη ανάρτηση, θέλω να συμπληρώσω κάτι που ξέχασα από τα χθεσινά. Ένας οικονομικός αλλά και αρκετά γευστικός τρόπος να χορτάσει κανείς είναι τα eetcafes. Υπάρχουν σε όλες τις ολλανδικές πόλεις, έχουν ενδιαφέρουσες και παραδοσιακές γεύσεις, ενώ είναι αρκετά οικονομικά. Αναζητήστε τα παντού.

Α! Και κάτι άλλο τελευταίο. Δυστυχώς, είμαι στη δυσάρεστη θέση να καταρρίψω έναν μύθο πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα. Σε κάθε πόλη υπάρχει με διαφορετικό όνομα, η ουσία όμως είναι μία: το καλαματιανό, μελιβοιώτικο, πυργιώτικο και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, απλώς δεν υπάρχει στα coffeeshops. Και αυτό το επισημαίνω γιατί κυκλοφορεί ο μύθος ότι ένας-φίλος-πήγε-στην-Ολλανδία-και-το-καλαματιανό-ήταν-το-πιο-ακριβό και τα σχετικά. Οι άνθρωποι ξέρουν. Γύρισα αρκετά, πιστέψτε με. Και μην κάνετε σαν ένα γνωστό μου που έβαζε μικροποσότητες σε φακέλους και τους ταχυδρομούσε στον εαυτό του πίσω στην πατρίδα... Μπορεί να μοσχοβολήσει ο τόπος.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Η συνέχεια επί του πιεστηρίου.

24 σχόλια:

  1. ένας-φίλος-πήγε-στην-Ολλανδία-και-το-καλαματιανό-ήταν-το-πιο-ακριβό:

    Εγώ το έγραψα αυτό! Τι φταίω καλέ; Αφού αυτό μου είπαν! Και η απορία μου ήταν: πως γίνεται η νόμιμη εξαγωγή του από την Ελλάδα; Μάλλον δεν γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @penny Καλημέρα! Καταρχάς, καλωσήλθες! Η αναφορά μου δεν ήταν συγκεκριμένη σε σένα. Ομολογώ ότι δεν το είχα διαβάσει. Είναι ένας μύθος αρκετά διαδεδομένος σε όλη την Ελλάδα, διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Τον είχα ακούσει από διαφορετικές πλευρές. Στην Κρήτη λένε για το ρεθυμνιώτικο, στην Πελοπόννησο για το καλαματιανό, στη Θεσσαλία για το μελιβοιώτικο. Απλή αποκατάσταση της αλήθειας.
    Μ'αρέσει η άμεση ανταπόκρισή σου, πάντως.
    Καλημέρα και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα... Οι μπύρες δεν σε φούσκωναν λιγότερο απ'ότι αυτές στην Ελλάδα (έτσι μου φάνηκε με τις μπύρες στη Γερμανία). Δηλαδή στα coffeshops δεν μπορείς να πιείς καφέ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα coffeshops ομού και τα mushrooms είναι ένα μέρος της Ολλανδίας. Όπως και οι υπέροχες μπύρες. Και να σκεφτείς ότι κάποιοι πάμε Ολλανδία μόνο όταν λάχει να παίζει η ΑΕΚ στο CL.
    '-)))
    Καλημέρες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι μπύρες τους είναι με ελάχιστο Αλκοόλ(όχι όλες βέβαια) και πάμφθηνες. Στο θέμα της διασκέδασης υπάρχουν στο Ρότερνταμ στη σειρά bar-μπυραρίες και οι Ολλανδοί πηγαίνουν από το ένα μαγαζί στο άλλο πίνοντας απλώς μια μπίρα.
    Επιβεβαιώνω και το παραμύθι του ελληνικού χασίς. Ούτε καν ξέρουν τι είναι η Καλαμάτα. Γερμανίδα γνωστή μου, λέει πως ακριβώς λόγω της πολιτικής της Ολλανδίας, στο θέμα του χασίς, πολλοί Γερμανοί πάνε εκεί για διασκέδαση και weed.
    Πάντως φίλη μου Ολλανδέζα θεωρεί το μέτρο αποτυχημένο όπως και την σχεδόν "απόλυτη ελευθερία" που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @laxanaki Όχι τόσο. Είναι σίγουρα πιο ελαφριές. Ίσως φταίει και ο καιρός με την υγρασία - τελείως διαφορετικός από Ελλάδα, φυσικά. Μπορείς να πιεις καφέ, αυτό που εννοούσα είναι ότι το όνομα είναι παραπλανητικό. Άμα θέλεις σκέτο καφέ, πάντως, καλύτερα να πας σε ένα eetcafe. Θα βρεις μεγαλύτερη ποικιλία.

    @muppet show girls Όντως είναι κομμάτι του χαρακτήρα της χώρας, διαφορετικό. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των Ερασμιακών φοιτητών που πήγαν Ολλανδία, πήγαν κατά βάση για το κάπνισμα. Λάθος κίνητρα, κατά τη γνώμη μου, καθότι η χώρα έχει πολλές χάρες, μικρό μέρος των οποίων αποτελεί η πολιτική των ναρκωτικών.
    Ας είναι και ταξίδια με ομάδες, αρκεί να προλαβαίνεις να κάνεις και λίγο τουρισμό. Λες να πάω Μπλάκμπερν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @σκουλήκι Ετοίμασε βαλίτσες και φεύγουμε όποτε θες! Αφού θες τόσο να πας... Χωρίς πλάκα, πάντως, είναι όμορφα τα μέρη αυτά. Πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Διαφορετικά, αν μη τι άλλο.

    @λάκων Στο Ρότερνταμ έζησα για ένα εξάμηνο ως ερασμιακός φοιτητής. Η πόλη είναι αρκετά ζωντανή και τα μαγαζιά γεμάτα. Δεν ξέρω αν οι μπύρες ήταν πιο ελαφριές ή αν επιδρούσε το κλίμα ή και τα δύο. Σίγουρα η αντίδραση του οργανισμού μου ήταν διαφορετική, ήταν πιο ευκολόπιοτες.
    Όσο για το θέμα των ναρκωτικών, είναι σίγουρα μεγάλο. Πάντως και οι στατιστικές το έχουν αποδείξει, τα ποσοστά χρήσης χασίς αλλά και σκληρών ναρκωτικών στην Ολλανδία είναι χαμηλότερα από γειτονικών κρατών που δεν εφαρμόζουν παρόμοια πολιτική. Σκέψου στην Ελλάδα αν θέλει κάποιος να πειραματιστεί πόσο εύκολα ή δύσκολα το κάνει.
    Τουλάχιστον έτσι, υπάρχει έλεγχος στο προϊόν. Και υπενθυμίζω ότι οι περισσότεροι που συχνάζανε στα coffeeshops ήταν τουρίστες. Οι ντόπιοι σπάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ πάντως πήγα και πήρα κάτι πολύ ωραίες μπλούζες από ενα μαγαζί που πουλούσε magic mushrooms δίπλα στην flowermarket και το είχα μέχρι πέρυσι! αλλά αυτο που με είχε εντυπωσιάσει είναι το πόσοι τουρίστες ήταν μέσα και πως κάνανε για να πάρουν σειρά... μου ΄θύμισαν -όχι για μπλούζα- κάτι ουρές σε τράπεζες που απεργούν και ανοίγουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν συντάξεις κλπ -θυμάστε το χειμώνα που μόνο μαχαίρια δεν έβγαζαν....
    έμενα πάντως με λύπησε αυτή η σκηνή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν γνωρίζω τα στατιστικά. Πάντως είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης του χασίς για προσωπική χρήση (παρότι δεν είμαι χρήστης) με την προυπόθεση να γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι ποινές για την εμπορία.
    Γενικότερα οι χρήστες είναι ασθενείς και όχι εγκληματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @natassa Έτσι είναι. Αυτοί όμως δε θα γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας. Είναι οι παράπλευρες απώλειες. Κάθε μέτρο έχει και τα αρνητικά του. Το τελικό ισοζύγιο είναι αυτό που μετράει. Εμείς κρατάμε τα όμορφα και διαφορετικά.

    @λάκων Πραγματικά μεγάλο θέμα. Θα το θίξω σε επερχόμενη ανάρτηση. Πολλοί οι υπέρμαχοι, περισσότεροι οι πολέμιοι. Θα φανεί στο χειροκρότημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να κάνω μια χαζή ερώτηση; Τι σχέση έχει η Καλαμάτα με το χασίς στην Ολλανδία;

    Και μια δεύτερη: έχω μείνει πολύ πίσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @σοφία Καλό μήνα! Όμορφα ξεκινά κανείς τη μέρα του με απορίες :)
    Λοιπόν, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι το καλαματιανό (ή του Αγίου Νικολάου αν είσαι από την Κρήτη ή το μελιβοιώτικο αν είσαι από Θεσσαλία) είναι το καλύτερο χασίς. Και "απόδειξη" αυτού ότι στην Ολλανδία που κυκλοφορεί σχετικά νόμιμα το χασίς, θεωρητικά είναι στα καλύτερα καταστήματα λόγω ανώτερης ποιότητας. Αυτός ο μύθος, λοιπόν, δεν ισχύει, όπως εξηγείται στην ανάρτηση.
    Όσο για τη δεύτερη, σειρά μου να κάνω ερώτηση: σε ποιο πράγμα έχεις μείνει πολύ πίσω;
    Φιλιά. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. *Προφανώς* έχω μείνει πίσω σε θέματα παραγωγής και κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών. Όχι μόνο δεν ήξερα ποιο θεωρείται το καλύτερο χασίς στην Ολλανδία, αλλά ούτε καν πως η Καλαμάτα, ο Άγιος Νικόλαος κ.λπ. είναι χασισοπαραγωγικές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σοφία αν πιάσει φωτία στα χασισόδεντρα στην Καλαμάτα θα την "ακούσει" η μισή Πελ/νησος :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @sofia Δεν είναι, έτσι νομίζουν ότι είναι και χαίρονται γι αυτό. Πάντως, ας σοβαρευτούμε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όσο να'ναι, τις βόλτες μου γενικά τις έκανα και μια εικόνα τη σχημάτισα. Τουλάχιστον, ας περηφανευόμαστε για κάτι σωστό και σημαντικό, όχι κάτι τέτοιο.

    @λάκων Το είπαμε: urban legend. Διασκεδαστικό, όσο δεν το πιστεύεις. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φοβερό πράγμα να περιφανεύεσαι για τα χασισόδεντρα που (μάλλον δεν) έχεις.

    Τι τα θες αγαπητέ μου, ο κάθε λαός έχει τα επιτεύγματά του. Άλλοι φτιάχνουν αεροπλάνα κι άλλοι ονειρεύονται ότι πουλάνε χασίς πολυτελείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @σοφία Ακριβώς αυτή τη χαζομάρα ήθελα να θίξω. Αν είναι ποτέ δυνατόν το μόνο που έχεις να υπερηφανεύεσαι να είναι κάτι τέτοιο. Και δεν είναι καν αλήθεια! Άβυσσος η ψυχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεμάτο και ζωντανό post!
    Θα ήθελα και εγώ να πάω κάποια στιγμή στην Ολλανδία αλλά θα αποφύγω τα περίφημα "Coffee shops", στα οποία θα πήγαινα σαν το ζώο γιατί θα νόμιζα ότι όντως πουλάνε καφέ! :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @lampirella Να πας, γιατί όχι; Ούτως ή άλλως είναι αξιοθέατο, κάτι διαφορετικό που δε θα βρεις αλλού. Έχε το υπόψη σου ως εναλλακτική και πρωτότυπη πρόταση.
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, παρεπιπτόντως. Κατέθεσα τις εμπειρίες μου και χαίρομαι που σου άρεσαν. Στα επόμενα, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, σαν κάτι εναλλακτικό. Αν δεν κάνω λάθος πουλάνε και ρούχα και αντικείμενα φιταγμένα απο αυτό το χόρτο, γιατί είναι πιο οικολογικά. Καλή φάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ακόμη και σαν τουριστικό να το δεις, είναι κάτι που δεν υπάρχει αλλού! Μπες στην ατμόσφαιρα της κάθε χώρας που επισκέφτεσαι. Αυτό δεν είναι το νόημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χαχα.. κατά τύχη διάβασα το ποστ.. Όλα σωστα τα λες.

    Άγγελος
    Ρότερνταμ Ολλανδίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @άγγελος
    Καλωσήλθες! Έτσι τα έζησα, οπότε αντίστοιχα τα έγραψα ;-)
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή