Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Κίνηση στην Ολλανδία

Αφιέρωμα στην Ολλανδία. Ιδέα της Νατάσσας, συμμέτοχοι οι Τρελοτουρίστες, η Σοφία με τις κόκκινες νύχτες της και άλλοι. Αρκετές οι αναμνήσεις από τότε, καθώς δεν ήταν ένα απλό ταξίδι, αλλά διαμονή και φοίτηση για ένα εξάμηνο. Χειμερινό εξάμηνο του 2001. Καθότι δεν ήμουν τουρίστας, αλλά έμενα σε αυτή τη χώρα, η προσέγγιση θα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη. Καθότι οι φωτογραφίες μου βρίσκονται περίπου 360 χιλιόμετρα μακριά σε ένα σκοτεινό υπόγειο, θα επιχειρήσω μια γνωριμία με τους κατοίκους αυτής της χώρας, τους τρόπους, τις συνήθειές τους, ορισμένες επιπλέον πληροφορίες και μικρά πράγματα που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος που σχεδιάζει να επισκεφτεί αυτή την όμορφη και μακρινή χώρα.

Πρώτη επαφή, λοιπόν, με τη φύση της Ολλανδίας. Τα λιβάδια καταπράσινα, ανθισμένα – καθότι τέλος καλοκαιριού – αγελάδες να ξαπλώνουν στο παχύ χορτάρι και πολλά ρυάκια. Στο βάθος, τα αναχώματα που συγκρατούν το νερό της θάλασσας. Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο στοιχείο της χώρας, που αποτυπώνεται και στους κατοίκους της. Οι Ολλανδοί κέρδισαν πόντο-πόντο αυτή τη χώρα και συνεχίζουν να παλεύουν με τη θάλασσα. Συνηθίζουν να λένε ότι "Ο θεός έφτιαξε τον κόσμο, οι Ολλανδοί όμως έφτιαξαν την Ολλανδία". Εξού και η ονομασία Κάτω Χώρες (Netherlands), δικαιολογημένη από τη στιγμή που πάνω από το 40% της χώρας είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας! Η ιστορία αυτή αποτυπώνεται καλύτερα σε ένα παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο «Τα ασημένια πατίνια» από Σταλ Πιερ Ζιλ. Το είχα διαβάσει μικρός και με είχε στιγματίσει. Αξίζει, παρότι παιδικό.

Ας επανέλθουμε στην περιήγηση. Ο ιδανικός τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στην Ολλανδία είναι με τα τρένα. Είναι γρήγορα, καθαρά, σχετικά φτηνά και φυσικά ακριβή στην ώρα τους. Από τον κεντρικό σταθμό των τρένων σε κάθε πόλη, μπορεί κανείς να αρχίσει την περιήγηση, καθώς οι σταθμοί βρίσκονται συνήθως σε κεντρικό σημείο. Έχουν και προσφορές για επαναλαμβανόμενα ταξίδια.

Μέσα στις πόλεις η μετακίνηση γίνεται με πολλούς τρόπους, με το αυτοκίνητο να έχει υποδεέστερη θέση. Γενικά, στην Ολλανδία προηγούνται οι πεζοί, μετά τα ποδήλατα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τελευταία τα αυτοκίνητα. Ειδικά δε το δίκτυο ποδηλατόδρομων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο. Εκεί, ούτε οι πεζοί έχουν προτεραιότητα! Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς, νοικιάζοντας ένα ποδήλατο για να κάνει τη βόλτα του. Καθότι επίπεδη χώρα, βολεύει πολύ και κάνει κανείς και τη γυμναστική του. Έπειτα, το τραμ. Διασχίζει τις μεγάλες πόλεις, έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα που αναγράφονται στις στάσεις, είναι οικονομικό, σε πάει γρήγορα και παντού. Καλύτερα να αγοράσει κανείς Strippenkarten, είναι περισσότερο οικονομικές και ισχύουν για τραμ – μετρό – λεωφορεία σε όλες σχεδόν τις πόλεις. Απλώς, χτυπάς την κάρτα ανάλογα με το πόσες διαδρομές/ ζώνες θα ακολουθήσεις. Συμφέρει πάντως! Τα λεωφορεία επίσης εξυπηρετούν και έχουν ακριβή ώρα διέλευσης. Λειτουργούν, δε, και το βράδυ. Μετρό έχει σίγουρα το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ.

Τα γραφεία εξυπηρέτησης τουριστών (tourist information offices) βρίσκονται συνήθως κοντά στον κεντρικό σταθμό τρένου της εκάστοτε πόλης. Μπορούν να παρέχουν – δωρεάν – αξιόπιστες πληροφορίες περί αξιοθέατων, φαγητού, ποτού και λοιπών θεαμάτων. Επιπλέον, δίνουν δωρεάν αξιόπιστους χάρτες, εφάμιλλους με αυτούς που θα αγόραζε κανείς. Χάρτες βρίσκει επίσης κανείς και στους σταθμούς των τρένων.

Αυτά μέχρι τώρα. Στην επόμενη ανάρτηση θα ανασύρω τις αναμνήσεις από την καθημερινότητα των Ολλανδών, τον τρόπο ζωής, τις αντιδράσεις τους, ψώνια-αναμνηστικά, καθώς και κάποιες προτάσεις γαστριμαργικές. Γενικώς, ό,τι φάμε και ό,τι πιούμε .
ΥΓ Καθότι είναι η πρώτη ταξιδιωτική ανάρτηση, ελπίζω στην επιείκειά σας, φανταστικοί ταξιδιώτες...

19 σχόλια:

  1. Καλά τα λες για τα τρένα...Αλλά επειδή η τρελουτουρίστριά μου έχει συνηθίσει ελληνικά μια φορά το χάσαμε το τρενάκι!Ευτυχώς είχε συχνά και πήραμε το επόμενο μετά από κανά μισάωρο...Αυτό που μου είχε κάνει εκεί πρώτη φορά εντύπωση αλλά το πρόσεξα και σε άλλες χώρες είναι ότι πληρώνεις για να αγοράσεις τις πλαστικές σακούλες στο σουπερ-μάρκετ (μάλλον θα ταίραζε στην επόμενη ανάρτηση αλλά τώρα μου ρθε!)
    CrazyTourist1

    Υ.Γ. Είδες που πρόλαβες!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....πάμε πάαααρα πολύ καλά
    keep on going.... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια!!! Πολύ χαίρομαι που αποφάσισες να συμμετάσχεις!!
    Η Ολλανδία είναι ιδανική για ποδήλατο!! Αν και στο Amsterdam, όντας πεζή, αγχώθηκα λιγάκι...Κάποιοι ποδηλάτες (μετρημένοι στα δάχτυλα, του ενός χεριού καλέ!!) ήταν λίγο πιο απρόσεκτοι να το πω...Κάτι σαν κάποιους Έλληνες οδηγούς...Όποιον πάρει ο χάρος!!

    CrazyTourist2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @CrazyTourist1 Μήπως τραγουδούσε Μητροπάνο και το "Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο;". Όσο για τις σακούλες μέσα έπεσες σε όλα. Σκέψου όμως πόσο γερές είναι που έχω μία από τότε - πάνε 6 χρόνια. Μου έχει μείνει το συνήθειο να πηγαίνω με δικές μου στο σούπερ μάρκετ.
    Πρόλαβα, πρόλαβα και θα έρθει κι άλλο.

    @natassa Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση. Έρχεται κι άλλο - αλλά όπως σωστά είπατε, ένα την ημέρα, όχι παραπάνω :)

    @crazytourist2 Στους ποδηλατόδρομους, μέχρι και το τραμ σταματούσε να περάσουν τα ποδήλατα. Μιλάμε για απόλυτη προτεραιότητα. Μόνο έτσι προωθείς την ιδέα. Δοκίμασέ το! Δε θα ξεχάσω πάντως τις βραδιές που γύρω στα είκοσι άτομα, όλοι Ερασμιακοί φοιτητές, βγαίναμε με τα ποδήλατα στο κέντρο του Ρότερνταμ και τριγυρνούσαμε από παμπ σε μπαρ και κλαμπ με τα ποδήλατα! Κανονική βραδυνή έξοδος! Αλκοτέστ ευτυχώς δεν είχε!
    ΥΓ Είδα στο ιστολόγιό σας ότι έχετε βάλει σα σκοπό να κάνετε τουλάχιστον ένα μεγάλο ταξίδι το χρόνο. Πριν από 3 χρόνια που ξεκίνησα να δουλεύω, έβαλα ακριβώς τον ίδιο στόχο! Και μάλιστα τώρα, που δεν υπάρχουν υποχρεώσεις, υπάρχει όρεξη και χρήματα.
    Πάντα τέτοια, λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ όλους
    ακόμα και όταν έχεις έχεις υποχρεώσεις μπορείς να το κάνεις το μεγάλο ταξίδι, απλά δεν ψάχνεις παρέα, παίρνεις την παρέα που έχεις στο σπίτι δλδ άντρα και παιδί :)

    να σου πω επίσης ότι πολύ χάρηκα που συμμετέχεις και εσύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα φίλε... Πολύ όμορφη για πρωινή βόλτα η αφήγησή σου! Να σαι καλά! Η αλήθεια ειναι ότι η Ολλανδια έχει πολλά να της ζηλέψει κανείς σαν ταξιδιωτικό προορισμό. Αναμένουμε λοιπόν την ανάσυρση περισσοτέρων !!

    :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ λεπτομερής περιγραφή... θα είναι πολύ χρήσιμη στο μέλλον.... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και στο σύνταγμα είχε σήμερα το πρωί κίνηση, αλλά δεν το κάνω θέμα!

    φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι έγινε ρε παιδια με την Ολλανδία? Σαν να μη μας τα λέτε..ολα οσα κάνατε και είδατε. Πάντως φίλε κιτσόμιτσε πολύ καλη αφήγηση όντως. Και πραγματικά όσο κρυο μέρος είναι, εγω προσωπικά συνάντησα πολύ μα πολύ ζεστούς ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @natassa Συμφωνώ απολύτως. Και δεν χρειάζονται πολύ, αρκετές φορές ένας συνοδοιπόρος και καλός είναι αρκετός. Πάνω απ'όλα όρεξη και τα λοιπά βρίσκονται.

    @οικολογούντες Σήμερα λογικά θα έχω περισσότερα καθημερινά στοιχεία, έτσι για αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @kat Ενδιαφέρον σχόλιο, αλλά δεν το'πιασα :-( Δέχομαι όμως το φιλί!!!

    @λαχανάκι Όσοι πιστοί, προσέλθετε, γιατί όπου γης, πατρίς. Άλλες φράσεις τέτοιες δεν ξέρω :-)

    @κορκόδειλας Φίλτατε αρχαίε, τι περιμένεις ακριβώς, να δούμε αν μπορούμε να σε ικανοποιήσουμε με τις περιγραφές. Όσο για τους ζεστούς ανθρώπους, οσονούπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν εχω παει Ολλανδια και θελω .. ειμαι σιγουρη ειναι το ιδανικο για μενα .. γιουχουυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @skouliki Είναι όντως γιούχου, είναι για σένα. Άσε που μπορείς να βρεις και άλλες ροζομαλλούσες να ανταλλάξετε απόψεις. Στο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. CrazyTourist2 και εμείς το ίδιο νοιώσαμε στους ποδηλατόδρομους, καθώς δεν ήμασταν συνηθισμένοι. Αφού κόντεψαν να μας πατήσουν 3-4 φορές, στη συνέχεια προσαρμοστήκαμε και κρατούσαμε τις αποστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα τραίνα και σε μας φάνηκαν πολύ εξυπηρετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @μοιράιδα Όλοι καλοί χωράμε! Άντε, πάμε.

    @χουανίτα Απλώς πρέπει να συμβαδίζουμε με τις συνήθειες της κάθε χώρας. Κάτι περισσότερο ξέρουν από εμάς τους φτωχούς-πλην-τίμιους τουρίστες.
    Ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης για το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής-Βόρειας Ευρώπης με μια μικρή λεπτομέρεια: αφού έχεις ήδη φτάσει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα ασημένια πατίνια τα είχα διαβάσει κι εγώ όταν ήμουν στην Τρίτη δημοτικού. Δεν είναι το βιβλίο με το παιδάκι που είχε βάλει το δάχτυλό του για να μην σπάσει το φράγμα; Αξέχαστο μου έχει μείνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @σοφία Περιγράφει την εξοχή, τα παγωμένα κανάλια, τη μάχη των εργαζόμενων στα φράγματα, τις πατινομαχίες... Είναι μια Ολλανδία σαν παραμύθι. Όμορφες εικόνες, πράγματι. Προτεινόμενο για διάβασμα ξανά, λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή